Tijdsaanduiding via mechanische (toren)klokken is in Europa ontwikkeld in de 11e eeuw ? de tijd werd toen aangegeven door één wijzer: de urenwijzer. Naarmate techniek vorderde en de uurwerken preciezer werden, kregen ook de minutenwijzer en de secondewijzer een plaats boven de wijzerplaat. Klaus Botta draaide in 1985 ongeveer 1.000 jaar ?vooruitgang? terug, toen hij de UNO bedacht. De UNO geeft de tijd weer, net als een gewoon horloge ? met die ?beperking? dat er geen minutenwijzer af te lezen is. De verlengde urenwijzer draait dus eens per twaalf uur rond, waarbij elk streepje op de indexering voor 5 minuten staat. Het resultaat is een heel rustig ontwerp, waarmee Botta?s UNO al menig prijs won, waaronder de Design Plus, de GOOD Design Award en iF Product Design Award.
In 2009 voegde Botta de UNO 24 toe aan zijn inmiddels bredere lijn met horloges (ook met meerdere wijzers). De UNO 24 geeft de hele dag ineens weer, doordat de wijzer slechts eens per dag rond gaat. Door de tweekleurige achtergrond van de indexering (10 minuten per streepje) weet de drager of het dag of nacht is, en overdag is aan de stand van de wijzer ook de stand van de zon af te lezen: de wijzer draait immers dezelfde cyclus als de zon. Voor dit horloge won Botta in 2009 de Red Dot Award en weer de GOOD Design Award.
Botta?s eenwijzer-horloges UNO en UNO 24 zijn er met een quartz uurwerk in 35 en 40 millimeter uitvoeringen ? allen voorzien van een stalen kast met saffier glas ? en kosten tussen de ? 259,- en ? 379,-. Er zijn ook 42 millimeter brede automatisch UNO?s die tussen ? 690,- en ? 750,- kosten.